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Decision No. CIC/SG/C/2010/001124/10057 

Complaint No. CIC/SG/C/2010/001124 
 
Complainant       Mr. M. Kumar, 

91- G, Aram Bagh, Paharganj, 
New Delhi- 110055 
 

Respondent :      Public Information Officer, 
Centralized RTI Cell, P. R. Department, 
New Delhi Municipal Council, 
Ground Floor, Palika Kendra, 
Sansad Marg, New Delhi- 110001 

Facts arising from the Complaint: 
 
The Complainant filed a RTI application with the PIO & Joint Director (Estate- I) on 23/08/2010 
asking for certain information. The Central APIO, Centralized RTI Cell, P. R. Department, vide letter 
dated 26/08/2010, observed that IPO of Rs. 100 was paid as RTI application fee and therefore, the 
original IPO of Rs. 100 was returned to the Complainant. Aggrieved by the same, the Complainant 
filed a Complaint under Section 18 of the RTI Act with the Commission. 
 
Observations: 
Section 6(1) of the RTI Act stipulates that a person who desires to obtain any information from a 
public authority shall make a request in writing along with the prescribed fees. Rule 3 of the Right to 
Information (Regulation of Fee and Cost) Rules, 2005 (the “RTI Rules”) lays down thata request for 
information under Section 6(1) of the RTI Act shall be accompanied by an application fee of Rs. 10 by 
way of cash against proper receipt or by demand draft or banker’s cheque or IPO payable to the 
Accounts Officer of the public authority. 
 
In the instant case, the Complainant was required to deposit an application fee of Rs. 10 only.  Where 
the Complainant deposited an application fee exceeding Rs. 10 for covering the expenses incurred in 
providing the information, the PIO was not bound to accept the same. As per the applicable law, the 
PIO was required to accept IPO of Rs. 10 as application fee and IPO of any other sum was liable to be 
returned. Further, such practice on the part of RTI applicants cannot be encouraged as PIOs cannot be 
asked to maintain ledgers for additional fees received from the applicants and refund them from time 
to time. 
 
Decision: 
 
The Complaint is dismissed. 
Notice of this decision be given free of cost to the parties. 

Shailesh Gandhi 
Information Commissioner 
November 16, 2010 


